Здравейте,
изберете как да се свържете с нас и ще ви отговорим при първа възможност.
Изработка на уеб сайт и изработка на онлайн магазин от Web IT Solutions. Изработка на wordpress сайт цена.

Какъв тренировъчен колан да използвам?

За какво служат тренировъчните колани?

Тренировъчните колани са много важна част от екипировката на всеки сериозно трениращ, който изпълнява упражненията като мъртва тяга, клекове и другите многоставни базови движения.

Тренировъчните колани служат за:

– Стабилизирането на ядрото и по-добрата активация на коремните мускули

– Повишаване на силата на основните упражнения с 10-15%

– Направата на повече повторения на основните упражнения с определена тежест. Това е невероятен плюс, особено ако целите ви са да изглеждате добре и да покачвате мускулна маса, защото главният фактор за покачването ѝ е тренировъчният обем и повечето повторения допринасят за това.

– Подобряване на експлозивността на изпълнение на упражненията

Всичко това се случва благодарение на повишаването на интра-абдоминалното налягане (ИАН). По време на изпълнение на клекове и мъртва тяга ИАН е повишено с 15 до 40%, когато използваме тренировъчен колан. Повишеното налягане повишава цялостното напрежение в тялото ни, което ни позволява да вдигаме тежестите по-ефективно и по-безопасно.

Какъв тренировъчен колан да изберем?

На пазара съществуват различни видове тренировъчни колани, но ако искате да сте сигурни, че ще извлечете максималните ползи от използване на колан, то трябва да изберете между двата основни и най-ефективни вида.

  • С метална катарама (lever belt)
  • Стандартен със зъбци (prong belt) – може да бъде с 1 ред или 2 реда зъбци

Колани с метална катарама (lever belts)

В последните няколко години, коланите с катарама станаха много популярен вид колани за вдигане на тежести, особено сред трениращите за силови постижения. Имат лостов механизъм, който ви позволява бързо и лесно да регулирате стегнатостта. Този вид колани обикновено са направени от по-дебела кожа, което ги прави по-тежки и пристягащи.
 
Предимства на коланите с катарама
 
1. Сигурност: Лостовият механизъм на колана с катарама осигурява сигурно прилягане по тялото, което означава, че коланът няма да се движи по време на изпълнение на упражнението.
 
2. Лесно регулиране: Коланите с катарама се регулират лесно, което ги прави идеални за трибойци и щангисти, които трябва бързо да регулират колана си между сериите.
 
3. По-поддържащи: Този вид колани са направени от по-дебела кожа, което ги прави по-поддържащи от коланите със зъбци. Това означава, че те са идеални за вдигането на по-тежки товари.
 
4. Издръжливост: Коланите с катарама обикновено са по-издръжливи от коланите със зъбци, което означава, че най-вероятно ще ви служат за по-дълъг период от време.
 
Недостатъци на коланите с катарама
 
По-скъпи: Коланите с катарама обикновено са по-скъпи от коланите със зъбци, което може да е недостатък за хора с по-нисък бюджет, но съветът ни е да не пестите пари от подобен тип покупка, тъй като така или иначе този вид колани са по-издръжливи в дългосрочен план.
 
Ние, от Genezis, сме единствената българска фирма, която предлага тренировъчни колани с катарама (lever belts). Този наш продукт се превърна в bestseller от момента, в който го пуснахме на пазара и продължава да бъде един от нашите най-предпочитани продукти в категория “тренировъчни аксесоари”.
 
 

Колани със зъбци (prong belts)

Коланите със зъбци са най-често срещаният тип колани за вдигане на тежести. Те обикновено имат метална катарама с един или два реда зъбци, които можете да напаснете по напречната дължина на колана, за да паснат на талията ви. Този вид колани често са изработени от един слой кожа, което ги прави леки и лесни за носене.
 
Предимства на зъбните колани
 
1. По-достъпни: Коланите със зъбци обикновено са по-достъпни от коланите с катарама, което ги прави по-подходящи за начинаещи.
 
2. По-гъвкави: Този вид колани са по-гъвкави от коланите с катарама, което означава, че можете да ги носите по-дълго време, без да се чувствате ограничени. Въпреки това, не ви препоръчваме да носите колан по време на цялата тренировка, защото не е полезно за вас.
 
3. Лесен за използване: Тези колани са лесни за използване. Всичко, което трябва да направите, е да напаснете зъбците до правилния размер и сте готови.
 
Недостатъци на зъбните колани
 
Не толкова сигурни: Въпреки че коланите със зъбци са често използвани, те не са толкова сигурни, колкото коланите с катарама. Това означава, че те не са най-добрият избор за силови атлети, които се нуждаят от максимална стабилност и 100% сигурност по време на изпълнение на тежки серии.
 

Кой вид колан е по-добър?

И така, кой колан е по-добър? Отговорът зависи от вашите лични предпочитания и нужди. Ако сте начинаещ, колана със зъбци може да е най-добрият вариант, защото е по-достъпен и по-лесен за използване. Ако сте пауърлифтър или щангист, който се нуждае от максимална стабилност и сигурност, коланът с катарама вероятно ще бъде по-добър вариант. Лостовият механизъм осигурява по-сигурно прилягане, а по-дебелата кожа на колана осигурява по-голяма опора.
 

Къде може да намерите най-добрия колан за вдигане на тежести?

Тренировъчните колани на нашата марка Genezis са изработени от висококачествени дълготрайни материали и са проектирани да осигурят максимална сигурност и комфорт. Освен това, с разнообразие от налични размери и дизайни, със сигурност ще намерите идеалния колан за вашите нужди.
 
 

В допълнение, ние предлагаме 100% гаранция за удовлетворение. Ако по някаква причина не сте напълно доволни от вашия колан закупен от нас, можете да го върнете в срок от 30 дни срещу пълно възстановяване на сумата или замяна за друг размер/цвят.

ВИЖ ВСИЧКИ КОЛАНИ ТУК

Вашият коментар