Връщане и замяна

ЗАМЯНА 

Доставката в двете посоки се поема от страна на клиента.

Процедура:

Трябва да занесете пратката до офис на “Speedy” и да я изпратите до Генезис Трейд Груп , гр. Враца, офис на Speedy “Пл. Левски”, ул. ГЕН. ЛЕОНОВ No 74, ТЕЛЕФОН –   +359 882 210 177

Когато получим пратката, ние ще изпратим новите продукти, които желаете. Моля, към пратката добавете бележка, на която пише “ЗА ЗАМЯНА”, както и за какъв размер/цвят искате да заменим продукта.
*Генезис Трейд Груп не се задължава да заменя продукти, които не могат да бъда заменени поради липса на наличност от желаните продукти!

Моля, опаковайте пратката с оригиналната й опаковка с цел предпазването й от замърсяване или повреждане по време на доставката до нас.

Заменяме само продукти, които са върнати в добър търговски вид, без следи от употреба по тях!

*Продукти закупени по време на разпродажба не могат да бъдат заменяни!

ВРЪЩАНЕ

Доставката се поема от страна на клиента.

Процедура:

Трябва да занесете пратката до офис на “Speedy” и да я изпратите до Генезис Трейд Груп , гр. Враца, офис на Speedy “Пл. Левски”, ул. ГЕН. ЛЕОНОВ No 74, ТЕЛЕФОН –   +359 882 210 177

Сумата ви ще бъде възстановена по банков път, за което ще са ни нужни вашите банкови данни, които може да изпратите на geneziswear@gmail.com
Потребителят има право да върне закупената от него стока в рамките на 14 работни дни от датата на получаването й. За целта прoдуктът трябва да е в оригиналната си опаковка, без следи от употреба или нарушаване на търговския вид на продукта в съответствие с разпоредбите  на чл.55(ал.1)  от ЗЗППТ.След проверка  в  срок от 40 работни дни (по закон) се възстановява сумата на купувача или до 20 работни дни(по закон) се заменя продукта. При несъответствие с условията, продуктът се връща на купувача, който поема всички транспортни разходи. Транспортните разходи по замяната или връщането са за сметка на купувача, освен ако не е установен дефект по артикула!
Изисквания за двете процедури:

1. Замяната или рекламацията да се случат в 14 дневен срок от датата на получаване на пратката.
2. Продукти подлежащи на връщане или замяна са тези, които не са преминали никаква обработка (пране, гладене, рязане и други действия нарушаващи цялостта им, както и премахване на етикети)
3. Продуктът трябва да бъде върнат на адреса на фирмата като към него трябва да бъде приложено доказателство за покупката (касова бележка, фактура). Такава бележка би трябвало да сте получили при взимането на пратката от куриерската фирма!

Всички пратки се отварят преди изплащането на сумите обратно. Веднага щом се уверим, че пратката отговаря на посочените условия, сумата ще бъде изплатена обратно към вас.  При неспазване на описаните условия, искането за рекламация няма да бъде разгледано.

*Продукти закупени по време на разпродажба не могат да бъдат връщани!